Citind mesajele mele, articolele de pe blog, as putea zice ca ai reusit sa ma cunosti putin, astfel stii ca sunt adeptul viziunilor, metodelor de vindecare holistice. O duzina de practici diferite, metode de vindecare cumulate au adus rezolvare si in cazul problemelor tumorale ale tatalui meu.
Aste este motivul pentru care cred ca metodele holistice, integrative ne pot oferi asa de multe.
Mentorii mei, de la cei care invat au viziuni similare, acest lucru tot imi creste aceasta credinta. Astfel mereu exista ceva nou de invatat, de inbunatatit, si tot mai multe piese ale unui puzzle mare ajung sa se “organieze” in capul meu.
Recent o noua bucatica din acest puzzle s-a asezat la locul lui, am aventurat in culisele nutritionistilor, promovand examenele cu brio. Nu-ti fa griji, nu doresc sa deschid cabinet de nutritie, nu asta este ideea:-)
In continuare ma voi dedica maximal apiculturii, si lucrez peste masura sa obtin produse apicole curate, autentice, deoarece stiu ca doar produsele stupului de cea mai buna calitate și obtinute cu foarte mare grija ne pot ajuta in mod eficient atunci cand vorbim despre mentinerea sau recuperarea sanatatii noastre.
Dar hai sa-ti dezvalui care este motivul pentru care ti-l trimit aceasta scrisoare si anume pentru ca am selectat 5+1 principii importante din culisele nutritionistilor, printre care sigur vei gasi cateva idei pe care sa le aplici imediat,
ca sa devii mai energic, sa optimizezi metabolismul sa-ti inbunatatesti sanatatea, sau chiar sa devii mai suplu daca acesta este unul dintre scopurile tale.
1. Organismul tau se autoregenereaza pe timpul noptii, iar aceasta munca minutioasa necesita apa din belsug. Din acest motiv dimineata ne trezim usor deshidratati. Iar noi ce facem de obicei, ne repezim dupa o cana de cafea, care sa ne trezeasca.
Complet gresit, si ca atare primul pas este sa consumi apa, un pahar, doua dar incet, inghititura cu inghititura.
Uite si teoria cu cei 2 litri de apa, zilnic, care mai corect ar fi asa: 33 ml calculat la kilogram corp. Daca tu ai de exemplu 55 kilograme, ratia ta zilnica va fi de 1,8 litrii, intelegi calculele...
Eu personal am renuntat la cafea de mai mult de 20 de ani:-)
2. Sursa de energie preferata a celulei este glucoza, care este un carbohidrat simplu. Fructele ofera o cantitate apreciabila de carbohidrati si la pachet vin cu vitamine si minerale in cantitati apropiate de cele necesare.
Fructele conțin dizaharide, insa acestea sunt convertite usor de organism în monozaharide, adica glucoza si fructoza.
Absenta unei surse constante de carbohidrati simpli pentru celule produce o stare de stres in organism. Daca simti nevoia sa iei energie imediata, probabil ce mai buna solutie este mierea naturala.
Nectarul din flori este compusa din dizaharide, insa albinele prelucreaza enzimatic, astfel mierea rezultata contine deja monozaharide, preponderent glucoza si fructoza, care se absorb usor, fara a solicita energie suplimentara din partea digestiei, metabolismului.
3. In timp am evoluat si am inceput sa preparam hrana prin preparare termica. Ei bine riscam sa reducem semnificativ anii de viata...cu ani buni. Doar dupa jumatate de ora dupa ce consumam o masa prelucrata termic apare leucocitoza.
Mai pe inteles creste numarul leucocitelor, celulele albe din sange la un nivel semnificativ. Asta atesta faptul ca organismul se comporta cum ca ar pregati pentru o lupta cu un inamic nedorit. Cum stii leucocitele sunt celule care aparțin sistemului imunitar si la randul lor, apara organismul de boli si de alte microorganisme.
Cu cat mai ridicata a fost temperatura de preparare a mesei, cu atat mai mult va ridica si nivelul leucocitozei. In ani, zeci de ani supunem sistemul imunitar la o presiune constanta, a carui efecte negative se vor resimti intr-un final si in sanatatea ta.
Ca solutie, prepararea prin aburirea este o metoda destul de buna, cu conditia ca temperatura sa nu depaseasca 75-80 grade Celsius, peste aceste valori leucocitoza ajunge la valori nedorit de ridicate.
O alta solutie este sa consumi minim 50% alimente crude langa o masa preparata termic.
4. Micronutrientii sunt foarte importante pentru functionarea optima a organismului nostru, vitamine, minerale, enzime, fitochimicale, fibre alimentare, polifenoli, sunt folosite in toate procesele biochimice, metabolice pe toate nivelele.
Iata doar cateva importante, regenarere celulara, longevitate, sustin o imunitate ridicata, ce confera un scut eficient fata de boli...
De aceea este important sa avem suficient aliment “viu” in alimentatia de zi cu zi, adica cum se regasesc in starea lor naturala, neprocesati, neprelucrat termic, iar zona vegetala ofera cele mai larga paleta dintre micronutrientii enumerati.
Aici ne ajuta din nou albina, prin polenul crud, care este considerat un superaliment, avand o compozitie chimica comoplexa, cee ce deosebeste de toate celelalte produse vegetale,
furnizand cantitati insemnate de aminoacizi esentiali si neesentiali, vitamine aproape toata gama, minerale din belsug, atat din zona macro cat si microelemente si sa nu mai zic de eznzime, coenzime, polifenoli, acizi organici etc.
5. Oriunde ai produse de origine animala, nu este bine sa combini cu carbohidrati complecsi. Asta este greu, deoarece am copilarit mancand astfel, asta este baza bucatariei pe care o practicam zi cu zi.
Ca sa intelegi mai bine este vorba despre carne, preparatele din carne, ouale, lactatele si acum hai sa vedem lista cu carbohidratii complecsi:
paine, paste, mamaliga, orez, cartofi etc.
Vin si cu o explicatie simplisficata, si anume proteinele animale sunt cele mai complexe proteine existente. Pentru absorbtie trebuie sa se descompuna in aminoacizi. In momentul ingerarii proteinelor de origine animala, in stomacul nostru mediul PH devine foarte acidic, in jur de 2 si sunt activate enzimele cu profil acidic.
Paralel enzimele cu profil alcalin sunt “inactivate”, cele care ar fi necesare pentru a descompune carbohidrati complexi. In acest timp de cateva ore bune acesti carbohidrati complecsi stau si asteapta si cum au un continut ridicat de zaharuri, in loc de digestie/absorbtie duc spre fermentare.
Dar hai sa luam pas cu pas si cand ajungi la combinatiile amintite la aceasi masa incearca in prima faza sa reduci cantitatea consumata dintr-o categorie si evident cresti cantitate din cealalta categorie.
Daca ai vointa poti elimina de tot oricare categorie si inlocuiesti pur si simplu cu multa legume, asa totusi nu pare chiar asa de greu, nu?:-)
Ca un plus de motivatie, si probabil nu s-a intamplat accidental, tibetanii consumat carnea in cantittii foarte mici si fara combinatii, ca mono-aliment.
cum anume sa consumi produsele apicole in asa fel incat sa obtii maximul de potential de pe urma lor.
Idiferent despre ce fel de produs apicol vorbim cel mai bine este sa o consumi intre mese, pentru o absobtie mai buna. Laptisorul de matca de exemplu chiar pe stomacul gol, tinut sub limba cateva minute.
Daca polenul proaspat nu este tolerat foarte bine de organismul tau, consuma cu alte alimente si treptat incerca sa-l introduci intre mese, pe masura ce toleranta ta se inbunatateste. Produsele apicole sunt concentrate, bombe de nutrienti este bine sa consumi cu apa.
Cel mai bun efect o produc daca le consumi separat dar paralel si sub forma de diferite amestecuri(ex. polen crud si propolis amestecat in miere) dat fiind relatia lor sinergica care amplifica proprietatile reciproc.
Ca rezumat, cu pasi mici, regulati, consistenti vei putea obtine rezultate in privinta inbunatatirii sanatatii tale.
Nu trebuie si oricum nu poti sa indeplinesti tot ce ai citit acum si imediat. Ia 2-3 idei pe care tu o consideri ca resusesti sa-l intruduci cel mai usor in rutina ta zilnica, apoi dupa ce va functiona automat(minim 3 saptamani) treci la urmatorul punct. Succes!
Îți doresc o zi cu multă sănătate!
Szabi, Maestrul Mierar
Apicultor vizionar
Tehnician nutritionist
Adept al metodelor holistice de vindecare
Vei primi GRATUIT cunoștințe utile care te vor ajuta la prevenirea și combaterea numeroaselor probleme de sănătate.