Polenul de albine este considerat unul dintre cele mai complete alimente, deoarece conţine toţi nutrienţii esenţiali vieţii.
Polenul nu poate fi sintetizat în laborator. Atunci când cercetătorii au încercat să hrănească colonia dintr-un fagure cu polen creat de om, aceasta nu a supraviețuit mult timp, cu toate că în produsul din laborator erau înglobaţi toţi nutrienţii cunoscuţi din polenul cules de albine.
Ştiinţa nu a reuşit încă să identifice toate elementele prezente în polen, deşi s-au făcut cercetări ample cu echipamente performante. Se ştie doar că albinele adaugă acel „ceva” misterios care poate fi chiar motivul pentru care polenul are efecte spectaculoase în diverse afecţiuni ale omului.
Polenul crud este hrana puietului, a albinelor tinere şi conţine în proporţie de 40% proteine. Polenul de albine reprezintă celulele reproducătoare masculine (gameți) din flori. De asemenea, conține enzime digestive provenite de la albine.
Elementele proteice din polen sunt esenţiale vieţii întrucât organismul nu le poate sintetiza singur. Mai mult, în polen, există cantități semnificative de acizi nucleici, în special ribonucleici.
Carbohidrații digerabili apar în polen în cantitate de aproximativ 30,8% în medie. Zaharurile reducătoare, în principal fructoza și glucoza, sunt prezente în acest produs în aproximativ 25,7%.
Cantitatea de polen crud colectată dintr-o singură colonie în timpul unei zile este de 100-300 g. O colonie de albine oferă 3 până la 9 kg de polen pe an.
Studiile farmacologice experimentale, efectuate pe șobolani și iepuri, au arătat că polenul are o activitate hipolipidemică scăzând conținutul total de lipide plasmatice și triacilgliceroli. În plus, scăderea concentrației de lipide din ser corelează cu conținutul unor hormoni precum insulina, testosteronul și tiroxina, care sunt responsabile de un metabolism al lipidelor mai mare.
Cercetătorii au demonstrat că există o substanţă în polenul de albine care inhibă dezvoltarea numeroaselor bacterii dăunătoare. Experimentele au arătat că polenul de albine conține un factor antibiotic eficient împotriva Salmonellei și a unor tulpini de bacterii.
La nivel clinic, studiile au demonstrat că un efect de reglare a funcției intestinale poate fi atribuit polenului albinelor. De asemenea, polenul nornalizează nivelul colesterolului şi al trigliceridelor din sânge.
Unul dintre cele mai importante studii despre polen care a fost publicat şi în Journal of the National Cancer Institute, arată eficienţa utilizării polenului pentru întârzierea apariţiei tumorilor mamare. Studiul a fost realizat pe şoareci de laborator, iar rezultatele excepţionale obţinute au uluit cercetătorii.
La adulți, se administrează 20-30gr de polen în fiecare zi. Dacă o linguriță are 7,5gr de polen, înseamnă că o doză recomandată este de 3-5 lingurițe pentru adulți și 1-2 lingurițe pentru copii. Polenul natural se ia de 3 ori pe zi, după mese. Perioada de tratament este de 2-3 luni, se poate repeta de 2-4 ori pe an.
Cea mai potrivită perioadă pentru consumul polenului crud este între iarnă și primăvară și între vară și toamnă. În general, doze mai mari de polen sunt utilizate în terapiile combinate, alături de alte medicamente și în funcţie de bolile cronice de care suferă pacientul, bineînţeles sub îndrumarea medicului apiterapeut.
Deşi destul de rar, unele persoane au reacţii alergice la polenul de albine. Nu se recomandă consumul de polen celor cu alergie la produsele apicole, doar după ce s-a făcut o desensibilizare de către medicul apiterapeut.
Unele studii arată că pesticidele şi alte chimicale periculoase care se găsesc uneori în vecinătatea coloniilor de albine pătrund şi în polen, sunt şi acestea o cauză a alergiilor. Alte efecte adverse care pot apărea sunt urticaria, crampele stomacale.
Înainte să achiziţionezi polen, documentează-te bine şi găseşte o sursă de încredere. Nu căuta neapărat ofertele cu preţul cel mai mic. S-ar putea ca acesta să provină din zone foarte poluate şi să conţină tot felul de ingrediene nocive pentru organism.
Caută pe forumuri, pe reţelele de socializare, în ziua de astazi veştile proaste circulă repede şi dacă este vorba despre un producător cu probleme în mod sigur vei găsi suficiente review-uri negative. De asemenea, nu sunt de neglijat nici părerile pozitive ale consumatorilor. Din experienţele altora poţi învăţa multe…
Cu polenul de albine te întâlneşti de cele mai multe ori în forma sa uscată. Mai rar îl găseşti crud (congelat) sau proaspăt. Cel mai valoros este polenul poaspăt, prin uscare se pierde o bună parte din valorile sale nutritive și terapeutice. Congelarea este o metodă bună de conservare, astfel polenul pierde puţine procente din calităţile sale. Caută-l pe cel proaspăt în sezonul activ al albinelor, sau pe cel congelat.
Îți doresc o zi cu multă sănătate!
Szabi, Maestrul Mierar
Vei primi GRATUIT cunoștințe utile care te vor ajuta la prevenirea și combaterea numeroaselor probleme de sănătate.