Deşi se utilizează de mii de ani pentru tratarea şi prevenirea mai multor afecţiuni, lăptişorul de matcă rămâne o curiozitate a naturii. Nici chiar astăzi, cu toate că ştiinţa pare mai evoluată ca niciodată, nu se cunosc 3% din ingredientele care intră în compoziţia sa.
Citim frecvent despre lăptişorul de matcă afirmaţii care susţin că este bun la orice. Şi, în mare, cam aşa este. Are o compoziţie complexă şi unică în acelaşi timp. Se ştie că lăptişorul este hrana exclusivă a mătcii – regina stupului.
Şi nu întâmplător aceasta este vietatea din stup care trăieşte cel mai mult (4 – 5 ani faţă de aproximativ 2 luni cât trăiesc albinele obişnuite).
Lăptişorul de matcă autohton este un super aliment bogat în nutrienţi:
Iată câteva dintre proprietăţile nemaipomenite ale lăptişorului de matcă:
Un studiu apărut în 2001 în publicaţia International Immunopharmacology arată că lăptişorul de matcă stimulează şi întăreşte sistemul imunitar, crescând rezistenţa la infecţii. De asemenea, are proprietăţi antialergice, fiind de mare ajutor persoanelor care au probleme cu diverse alergii.
Un studiu efectuat pe şoareci în Japonia a arătat că administrarea lăptişorului de matcă creşte cu aproximativ 25% durata de viaţă la subiecţii trataţi cu acest supliment. Acest efect a fost asociat cu efectul antioxidant al produsului.
Întrucât țesutul cerebral conține o mulțime de acizi grași nesaturați care sunt deosebit de vulnerabili la atacurile radicalilor liberi, substanțele antioxidante găsite în lăptișorul de matcă pot juca un rol important în prevenirea și vindecarea bolilor neurodegenerative (de ex. Alzheimer).
Componenta cu cel mai puternic efect anticancerigen a lăptişorul de matcă este o substanţă numită prescurtat 10-HDA (adică acidul 10-hidroxi-2-decenoic) care se regăseşte doar in lăptişorul de matcă. Împiedică procesul de vascularizare a tumorilor, impiedicând astfel creşterea și proliferarea acestora.
Cercetările arată că administrarea lăptișorului de matcă ajută la reducerea simptomelor menopauzei şi la îmbunătăţirea stării de sănătate la femeile aflate la menopauză.
Un studiu efectuat în Corea indică faptul că lăptișorul de matcă poate proteja împotriva îmbătrânirii pielii prin creșterea producției de colagen. Lucrul acesta s-a observat la femeile care au luat un supliment nutritiv care conţinea 1% lăptişor de matcă.
Lăptişorul de matcă reglează tensiunea arterială şi scade colesterolul la persoanele care au această problemă. Studiile au arătat că administrarea chiar și a unei cantitaţi mici, 150 mg lăptişor de matcă timp de 5 săptămâni scade colesterolul cu 10 - 20%.
S-au constatat efecte benefice pentru femeile care doreau să rămână însărcinate ajutându-le, de asemenea, să păstreze sarcina.
Şi în cazul infertilităţii masculine studiile arată că lăptişorul de matcă are efect benefic asupra nivelului de testosteron şi a menţinerii nivelurilor normale ale parametrilor privind numărul, viabilitatea, maturitatea şi mobilitatea spermatozoizilor.
Femeile care au început să consume lăptişor de matcă după ce au născut au raportat ca efect benefic major îmbunătăţirea stării psihice, reducerea stresului şi a anxietăţii resimţite după naştere. De asemenea, au constatat o creştere a vitalităţii şi energiei după administrarea suplimentului.
Datorită conţinutului ridicat de vitamine, minerale şi oligoelemente, lăptişorul de matcă creşte randamentul intelectual şi îmbunătăţeşte puterea de concentrare şi memorare. Dacă eşti student sau dacă ai o perioadă aglomerată din punct de vedere intelectual, poţi lua în calcul o cură cu lăptişor de matcă românesc.
Lista beneficiilor acestui ingredient-minune este mult mai lungă. Am încercat să le surprind aici pe cele mai importante. Dar pentru a te convinge pe propria piele, îţi recomand să consumi cu încredere acest produs apicol excepțional.
Îți doresc o zi cu multă sănătate!
Maestrul Mierar
Vei primi GRATUIT cunoștințe utile care te vor ajuta la prevenirea și combaterea numeroaselor probleme de sănătate.